Kuba – Cuba Autentica

Datum polaska: 12.04.2019.
Trajanje puta 15 dana
Rok prijave 18.01.2019.
Cijena organizacije putovanja
5.300 kn
Cijena aviokarte 4.800 kn
Pratitelj putovanja Katarina Radović

Malo je zemalja u svijetu s tolikim prirodnim i društvenim kontrastima, zemalja s tako uzbudljivom poviješću, zemalja u kojima su ples i pjesma dio svakodnevice ma kako ona surova bila, malo je zemalja koje putnika mogu oduševiti onako kako to baš svaki put uspijeva Kubi. Kuba je simbol za slobodu duha i volje, za borbu i revoluciju, za jednostavnost i uživanje u svakom trenutku života. Sve navedeno je i razlog njene magične privlačnosti zbog koje je turizam postao ono zbog i od čega Kuba živi. Pa iako je sve u državnom vlasništvu, razgledavanje znamenitosti glavnog grada – Havane, ali i brojnih okolnih živopisnih naselja, ili kupanje na prekrasnim tropskim plažama, kao i uživanje u brojnim autohtonim delicijama, na sreću, nije nacionalizirano. Ono je dostupno svima pa i putnicima Hrvatskog kluba putnika koji će provesti nezaboravan zimski odmor i doživjeti autentičnu Kubu.

 

1. dan (12.04.2019.) ZAGREB – ISTANBUL – HAVANA 
Okupljanje u zračnoj luci Franjo Tuđman dva sata prije polijetanja zrakoplova. Polijetanje zrakoplova na liniji za Istanbul u 20.05h s predviđenim dolaskom u 23.20h. Nastavak putovanja prema Havani. Predviđeni polazak je u 01.40h, a dolazak u 07.50h. Transfer i smještaj u „casu particular“, check in 12h. Odlazak na plažu i uživanje pod palmama. Noćenje.
2. dan (13.04.2019.) HAVANA 
Prvi dan programa krećemo opušteno, kako je slobodan dan predlažemo zajednički odlazak na plažu kako biste se odmorili od putovanja avionom (fakultativno). Uživamo u morskim plodovima, mojitu, suncu, moru… Vraćamo se u Havanu, kratki odmor nakon čega odlazimo na zajedničku večeru. Noćenje.
3. dan (14.04.2019.) HAVANA 
Nakon doručka odlazak u razgled grada. Tijekom razgleda obilazi se stari dio Havane, Plaza Vieja, Plaza de Armas, Capitolio, katedrala, palače, ulica Obispo. Nakon obilaska slobodno vrijeme. Noćenje.
4. dan (15.04.2019.) HAVANA – Vinales
Odlazak na fakultativni izlet s oldtimerima, polazak je nakon doručka u 7 ujutro, a povratak u večernjim satima. Prvo zaustavljanje je na vidikovcu s kojeg puca pogled na cijelu dolinu i Mogote – specijalni oblik stijena iz kojih raste drveće i žbunje. Spuštamo se u selo Vinales gdje nas čeka stručni vodič koji će nas provesti kroz selo i pokazati okolicu. Odlazimo u kuću jednog mještana koji će nas poslužiti kavom i pokazati kako se prave cigare koje ćete kasnije moći zapaliti. Ukoliko vam se kava ili cigare budu svidjele moći ćete ih otkupiti od domaćina, koji ih prodaju po povoljnim cijenama. Nastavljamo sa šetnjom do naših automobila te odlazimo do restorana gdje će nam biti organiziran ručak, nakon čega ćemo se uputiti prema indijanskoj pećini, kratka šetnja unutar špilje i vožnja brodićem. Povratak u Havanu, noćenje.
5. dan (16.04.2019.) HAVANA – Hemingway house + Cabrio oldtimer tura po Havani
Nakon doručka odlazak na fakultativni posjet Hemingway house, kuća u kojoj je boravio dok je živio na Kubi. Kuća u čijem se dvorištu nalazi i njegov brod kojim je u selu Cojimar, sa svojim prijateljima Kubancima, išao u ribolov. Poslije njegovog samoubojstva, njegova tadašnja žena, poklonila je kuću vladi Kube kako bi kuća postala muzej. Obilazak je u pratnji stručnog vodiča koji do detalja objašnjava cijelu kuću kao i kulu koja je izgrađena tijekom Hemingway-evog boravka u kući kako bi mogao pisati. Kula ima predivan pogled na grad. U kući čak možete vidjeti i zatvorenu bocu vode Vichy koja je donesena iz Francuske. Povratak u Havanu i odlazak cabrio odltimerima na jednosatnu vožnju po Malenconu, Vedadu i ostatku Havane. Po povratku odlazimo u hotel Nacional na koktele i šetnjom po Maleconu se vraćamo u case. Slobodno vrijeme, noćenje.
6. dan (17.04.2019.) HAVANA
Slobodan dan za uživanje po gradu u vlastitom programu. Noćenje.
7. dan (18.04.2019.) HAVANA – TRINIDAD
Nakon doručka odlazimo prema Trinidadu u koji stižemo u popodnevnim satima, smještaj u casi particulares. Slobodno vrijeme, noćenje.
8. dan (19.04.2019.) TRINIDAD
Slobodan dan za uživanje i odmor na predivnim pješčanim plažama. Noćenje.
9. dan (20.04.2019.) TRINIDAD – otok Iguana
Nakon ranojutarnjeg doručka, odlazimo na izlet s katamaranom na otok Iguana gdje ćemo po dolasku uživati u snorkelingu (fakultativno). Na otoku ćemo uživati u morskim delicijama kao što su škampe i jastozi, nakon čega odlazimo u kratki obilazak otoka na kojem obitavaju velike iguane. Povratak u Trinidad, slobodno vrijeme. Noćenje.
10. dan (21.04.2019.) TRINIDAD – plivanje s dupinima – Cienfuegos – Santa Clara
Nakon doručka slijedi odlazak na jedan od najpopularnijih izleta (fakultativno). Odlazimo prvo do delfinarijuma, koji se nalazi na plaži i u kojem ćete imati priliku plivati s dupinima (dodatno se plaća). Nakon prekrasnog druženja s tim posebnim životinjama slijedi odlazak u kraći obilazak Cienfuegosa. Pauza za ručak pa nastavak puta za Santa Claru gdje ćemo posjetiti mauzolej najpoznatijeg svjetskog revolucionara – Che Guevare. Po razgledu mauzoleja slijedi povratak u Trinidad. Noćenje.
11. dan (22.04.2019.) TRINIDAD – Vallle de los Ingenios
Nakon doručka slijedi odlazak na izlet s konjima kroz dolinu Vallle de los Ingenios (fakultativno). Ovaj izlet uključuje i upoznavanje lokalne gastronomije tijekom ručka na ranču nakon čega slijedi nastavak puta prema vodopadima. Povratak u Trinidad.  Slobodno vrijeme za individualne programe. Noćenje.
12. dan (23.04.2019.) TRINIDAD – HAVANA
Nakon doručka odlazimo prema Havani, dolazak je predviđen u popodnevnim satima. Slobodno vrijeme, noćenje.
13. dan (24.04.2019.) HAVANA
Zadnji dan je predviđen za ugodnu šetnju u već poznatom gradu i kupovinu suvenira, obilazak muzeja… Noćenje.
14. dan (25.04.2019.) HAVANA – ISTANBUL
Slobodno vrijeme do transfera na aerodrom. Polijetanje zrakoplova na liniji za Istanbul predviđeno je u 09.20h s predviđenim dolaskom u 09.00h.
15. dan (26.04.2019.) ISTANBUL – ZAGREB
Nastavak putovanja prema Zagrebu, predviđen polazak je u 18.05h s predviđenim dolaskom u 19.10h.

 

Cijena organizacije putovanja uključuje:

 • osam noćenja u Havani u casi particular s doručkom (1/2 u dvokrevetnoj sobi)
 • pet noćenja u Trinidadu u casi particular s doručkom (1/2 u dvokrevetnoj sobi)
 • transfere po programu putovanja
 • pratitelja putovanja od slijetanja u Havanu
 • majicu organizatora putovanja
 • troškove organizacije putovanja
 • jamčevinu

Cijena zrakoplovne karte uključuje:

 • povratnu zrakoplovnu kartu Zagreb – Istanbul – Havana (s uključenim pristojbama)
  *kratki stop u Caracasu na povratku, bez izlaska iz aviona

Cijena ne uključuje:

 • izradu vize za Kubu (mogućnost posredovanja agencije)
 • fakultativne izlete i razgledavanja s lokalnim vodičima na engleskom jeziku (cijene fakultativnih izleta niže u tekstu)
 • doplatu za 1/1 sobu cca. 2.100 kn
 • napojnice za lokalne vodiče (nije obvezno, po želji)
 • putno zdravstveno osiguranje i polica od otkaza putovanja (preporučamo)
 • dodatne usluge, obroke, izlete i sve što nije navedeno pod stavkom “cijena organizacije putovanja uključuje”

Važne napomene:

 • Ukoliko putnik želi osiguranje od otkaza putovanja dužan ga je ugovoriti s bilo kojom osiguravajućom kućom u roku od 72 sata nakon uplate prve rate ili cijelog iznosa putovanja (vremenski rok za ugovaranje police je postavljen od strane osiguravajućih kuća). Policu možete ugovoriti preko naše agencije prilikom prijave na putovanje.
 • Zdravstveno osiguranje je obavezno za ulazak u Kubu!
 • Lokalni vodiči su na engleskom jeziku!
 • U Havani i Trinidadu imate mogućnost nadoplate noćenja u hotelu umjesto u casi particular.
 • Sve solo putnike pokušat ćemo spojit s drugim solo putnikom/putnicom (po spolu i godinama), ukoliko ne bude moguće potrebno je nadoplatiti 1/1 sobu.
 • Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) i ishođenje vize odgovoran je isključivo putnik.
 • ​Putovnica mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlje u koje se putuje.
 • U slučaju nepotpunih, netočnih ili promjenjenih osobnih podataka putnik je dužan pravovremeno obavijestiti agenciju. U protivnom, ukoliko poslani podaci ne budu točni, putnik je sam odgovoran za sve dodatno nastale troškove.
 • Ukoliko za vrijeme putovanja dođe do gubitka ili krađe putnih isprava, putnik je dužan sam snositi trošak ishođenja novih dokumenata.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Organizator može promijeniti redoslijed obilazaka i posjeta gradovima. Svi navedeni sadržaji bit će posjećeni u okviru razgleda, bez obzira na redoslijed sadržaja.
 • Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Hrvatski klub putnika d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja Hrvatskog kluba putnika.
 • Kategorizacija smještajnog kapaciteta odgovara lokalnoj službenoj lokalnoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od europskih standarda. U slučaju promjene tečaja većeg od 1.5% u odnosu na kalkulirani tečaj, agencija zadržava pravo promjene cijene (cijene su formirane prema prodajnom tečaju eura Privredne banke Zagreb d.d. na dan 29.08.2018.).
 • Najmanji broj prijavljenih: 14 putnika.

Informativne cijene fakultativnih izleta:

 • Fakultativni izlet oldtimerima u dolinu Vinales – 70,00 eura (uključeno u cijenu: oldtimer, vozač i benzin, ulaznica, ručak, lokalni vodič)
 • Fakultativni razgled Hemingwayeve kuće + cabrio odltimer tura po Havani – 45,00 eura (uključeno u cijenu: najam oldtimera, vozač i benzin, ulaznica, lokalni vodič)
 • Fakultativni izlet s konjima kroz dolinu Vallle de los Ingenios – 25,00 eura (uključeno u cijenu: konj i lokalni vodič)
 • Fakultativni izlet sa katamaranom na otok Iguana – 65,00 eura (uključeno u cijenu: transfer do marine, ručak, katamaran)
 • Fakultativni izlet Cienfuegos – Santa Clara – plivanje s dupinima –  55,00 eura (uključeno u cijenu: prijevoz, ulaznica u delfinarijum, ručak / u cijenu nije uključeno: plivanje s dupinima se plaća na ulazu 55,00 eura)

 

 

Korisna informacije:

Službeno ime: Republika Kuba
Glavni grad: Havana
Službeni jezik: španjolski
Vremenska razlika: -6 sati u odnosu na Hrvatsku
Novac: Kuba ima dvije službene valute: 1. konvertibilni kubanski pezos, omjer cca 1,06 CUC = 1 EUR. Ova se valuta upotrebljava prvenstveno u poslovanju s turistima i kao sredstvo plaćanja u svim dostupnim trgovinama. Kao napomena može poslužiti da se američki dolar može mijenjati u mjenjačnicama, no plaća se 20 posto provizije, pa se stoga ne isplati nositi tu valutu. 2. domaći kubanski pezos, upotrebljavaju Kubanci. Prilikom odlaska s Kube, promijenite sve preostale pezose jer ih izvan Kube nije moguće promijeniti. Kreditne kartice se prihvaćaju, ali ne sve (ne prihvaćaju Diners ili kreditne kartice koje su izdale američke banke. Zbog skuplje provizije (oko 20 posto) prilikom mijenjanja dolara, preporuča se da sa sobom ponesete eure. Najzanimljivija papirnata novcanica svim turistima je od 3 nacionalna pezzosa jer je na njoj lik Che Guevare pa tako možete sresti na ulici dosta ljudi koji vam pokusavaju tu novcanicu prodati za nekoliko cuc-a.
Napon struje: 110 V potreban adapter (američki tip utičnice)
Cijepljenje: nije obvezno, ali svakako je dobro konzultirati se sa HZZO-m prije putovanja
Klima: tropska
Odjeća i obuća: lagana i većinom casual odjeća. Zimi je za večernje sate korisno imati pamučnu ili vunenu vestu (laganiju jaknu, šuškavac može biti koristan zbog tropskih pljuskova). Kape su preporučljive kao zaštita od izuzetno jakog sunca.
Kupovina: osim poznatih kubanskih cigara i izvrsnog ruma postoji puno drugih dobrih stvari koje možete kupiti na Kubi (zlatan i srebrni nakit, ručno izrađeni predmeti od lokalnih materijala drva, slame, papira mache, morskih školjki, sjemena, terakote i stakla).
Kubanski simboli:
– nacionalna ptica: Tocororo (Priotelus temnurus) – ptica koja ima boje (plava, bijela i crvena) kao na kubanskoj zastavi
– nacionalno drvo: Kraljevska palma – nalazi se posvuda po otoku
– nacionalni cvijet: bijeli leptir
– specijalni endemski Jasmin koji su upotrebljavale kubanske žene tijekom rata kako bi poslale poruku na ratište. Simbolizira čistoću, pobunu i nezavisnost

Hrana i piće: U tradicionalnoj kubanskoj kuhinji grah i riža zastupljeniji su od kruha, a najčešća jela su na bazi mesa. Iako je Kuba otok, riba i plodovi mora zastupljeniji su i dostupni samo u vrhunskim restoranima. U kubanskoj se kuhinji mogu vidjeti različiti utjecaji.
Radno vrijeme: normalno radno vrijeme na Kubi je od ponedjeljka do petka 08.30 – 17.30 sati (banke, uredi, privatne tvrtke, državne institucije). Radno vrijeme prodavaonica i trgovina za kupovinu je od ponedjeljka do petka 09.00 – 18.00 i nedjeljom od 09.00 – 13.00 sati.
Viza: potrebna. Kako je Hrvatski klub putnika ovlašteni zastupnik za izdavanje kubanskih turističkih viza, možete preko nas jednostavno i lako dobiti vizu. Cijena vize za naše putnike iznosi 250,00 kn + poštarina. Dokumenti potrebni za izdavanje vize: skenirani primjerak putovnice koja vrijedi minimalno 6 mjeseci od datuma putovanja. Za ishođenje vize odgovoran je isključivo putnik.

Putno osiguranje: nudimo vam mogućnost posredovanja u izradi police putnog zdravstvenog osiguranja te osiguranja prtljage. Cijena police osiguranja po osobi iznosi 165,00 HRK s premijom zdravstvenog osiguranja na 30.000€ dok cijena police osiguranja prtljage (iznos osiguranja 5.000,00 kn) iznosi 35,25 HRK. Policu osiguranja prtljage nije moguće ugovoriti bez police putnog zdravstvenog osiguranja. Ukoliko nositelj putovanja želi ugovoriti osiguranje od otkaza turističkih putovanja, isti je dužan u roku od 72 sata nakon uplate prve rate ugovoriti policu s bilo kojom osiguravajućom kućom (vremenski rok za ugovaranje police je postavljen od strane osiguravajućih kuća). Postoji mogućnost posredovanja agencije u izradi police osiguranja od otkaza turističkog putovanja.
Noćni život Havane
Kad se jednom odlučite prepustiti noćnom životu Kube, na izbor su vam brojni klubovi koje treba uzeti u obzir. Popularan način zabave su kabarei, koje možete pronaći po cijelom gradu, a najpoznatiji su klubovi Copa Room u ulici Paseo, Patio de la Casa 18 između Avenija 5 i 7, te Cabaret Nacional, smješten na uglu ulica San Rafael i Paseo de Martí. Mnogo je prilika za ples i zabavu u Havani. U većini se klubova zabava zahukta iza 22 sata, a traje cijele noći. Na izbor su vam salsa, house, techno, kao i drugi popularni ritmovi. U klubu Tropicana dočekat će vas plesna glazba i mnoštvo muških i ženskih plesača. Živu glazbu u večernjim satima nudi Azotea de Dulce Maria, kao i Café Taberna. Disco Habana Club je najpopularniji disko-klub u Havani, a ponedjeljkom i utorkom otvoren je i Club Ipanema. Za noć ispunjenu džezom brine se Jazz Café, u kojem nastupaju mnogi talentirani izvođači. Café Paris radi 24 sata na dan i uvijek je ispunjen mnoštvom ljudi koji se dobro zabavljaju, neovisno o tome koje je doba dana. La Chorrero je bar smješten na samom oceanu, a nudi predstave ženskih plesačica.

Muzeji u Havani
Zanimaju li vas muzeji, navratite do Museo de la Ciudad (Gradski muzej) koji sadrži artefakte i umjetnička djela iz kolonijalnog razdoblja, a uživati možete i u njegovim otvorenim dvorištima. Galerija Carmen Montilla Tinoco sadrži djela umjetnika Latinske Amerike, te suvremenih kubanskih umjetnika. Galerija Mariano nudi uvid u impresivnu kolekciju rukotvorina karipskih i latinoameričkih umjetnika, a sve su popraćene objašnjenjima društvenih značajki. U Muzeju glazbe možete upoznati Afričko-kubansku glazbenu tradiciju i ritmove, kao i brojne instrumente, od kojih neki potječu još iz 19. stoljeća. Muzej Nacional del Deporte vezan je uz Panameričke igre i izlaže razne medalje, trofeje, sportsku odjeću i opremu, te fotografije. Galerija Villena nudi umjetnička djela i kubanskih i stranih suvremenih umjetnika, a na mnogim se izložbama možete ne samo diviti, već i kupiti pojedino umjetničko djelo. Poželite li posjetiti Kubu tada vam preporučujemo da se odlučite za neki od aranžmana turističke agencije Hrvatski klub putnika koja u svojoj bogatoj ponudi nudi i nekoliko aranžmana za Kubu.
Što ne zaboraviti?

 • kremu za sunčanje –  bolje ponesite od kuće jer moguće da je nećete naći u lokalnim dućanima
 • sprej za komarce s DEET-om
 • od ljekova ponesite što mislite da bi vam moglo zatrebati – protiv bolova, eventualno probiotici za reguliranje probavnih problema. Voda na Kubi je čista i dobra za piće, ali savjetujemo da kupujete vodu. Voda je od 0.50 cuc do 2 cuc za 2 litra ili 1.9-2.0 cuc za 5L
 • transformator za struju i nastavke (dva paralelna plosnata). U nekim casama ima europskih utičnica sa strujom od 220V, ali uglavnom je struja 110V
 • za Kubu ponesite eure, a ne dolare! – od kartica provjereno radi VISA i potreban vam je pin code, ostale kartice nisu radile mada postoji opcija da i Mastercard radi
 • valuta za strance je Cuc, peso convertible 1eur = od 1.05 do 1.07 cuc, zavisi kako kada
 • mobilni telefon: slanje poruka iz roaminga je jeftinije nego kupovina kubanskih kartica za mobilni. Provjerite sa vašim operaterom koja je cijena poziva i sms poruka. – 1h interneta je od 2 cuc i ima gap o hotelima mada je brzina jako spora i često se dogodi da nema signala
 • odjeća: ponesite garderobu kratkih rukava
 • smještaj u Havani je u samom centru grada, u privatnim kućama koje se zovu Casas Particulares, koje se nalaze na par minuta od centralnih šetalista i zanimljivosti
 • u casama je moguće oprati odjeću osobno ili dati domaćinima a da vam operu, oni to naplacuju, ovisno od količini koja se pere prilikom kupnje suvenira – cjenkajte se

 

Vrijede Opći uvjeti putovanja organizatora putovanja i touroperatora

 

pošalji upit

Vrijede opći uvjeti putovanja putničke agencije Best Travel. Uplaćena jamčevina kod Kvarner Vienna osiguranja. Preporučamo putno osiguranje!

  111

Best Travel

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas

Adresa:

Best Travel, turistička agencija

Ilica 49, galerija Obrtničke komore

HR-10000 Zagreb

Radno vrijeme:

Ponedjeljak-petak: 10-16h

Kontakt:

t: 01/48-17-675

t: 01/58-01-485

e: besttravel@besttravel.hr

Žiro-račun:

HR2423600001102645207

OIB:

58648734664

Gardaland

Izleti u Gardaland

Izleti u Gardaland

Jednodnevni i višednevni izleti u Gardaland

Putno osiguranje

Uniqua putno osiguranje

Kupite osiguranje online

Kupite putno osiguranje online i ostvarite popust od 10%.

Dizajn i izrada: Dizajn Zona 42